Få en trygg, enkel och tyst värmelösning som inte är lika känslig för en svängande elmarknad.
Med fjärrvärme får du en värmelösning baserad på förnybart bränsle och överskottsvärme. Vi erbjuder fjärrvärme via våra värmenät i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik.
Välj fjärrvärme och bidra till en mer hållbar kommun. Fjärrvärme är ett smart alternativ där många olika slags bränslen kan användas och energi som annars skulle gå förlorad kommer till nytta.
Vi erbjuder idag fjärrvärme via våra värmenät i Norrtälje, Rimbo och Hallstavik. Här kan du se på en karta var vi finns idag och anmäla ditt intresse för anslutning till fjärrvärmenätet.
Ska du bygga nytt hus eller vill du installera fjärrvärme i ditt hus och det ligger långt ifrån en huvudledning? Då kan vi tyvärr inte garantera att du kan installera fjärrvärme. Skicka in din intresseanmälan så återkommer vi med information om förutsättningarna för just din bostad.
Har du vattenburen värme i ditt hus är anslutningen ett relativt enkelt ingrepp. Ofta med bonusen av extra utrymme där du haft din tidigare värmekälla. Och driften blir bekymmersfri, då vi tar ansvaret för att du får värme till huset.
Graddagarna anger hur temperaturen avvikit från det normala och gör det möjligt att jämföra olika förbrukningsuppgifter.
Här får du svar på vanliga frågor om fjärrvärme som vi får till Kundcenter. Hittar du inte svar här så är du välkommen att kontakta oss.
Hur fungerar fjärrvärme?
Fjärrvärme bygger på principen att en stor värmekälla ersätter flera små. Från fjärrvärmeverket transporteras värmen i form av hett vatten till fastigheterna via rör i marken. Vattnet värmer upp fastigheternas värmesystem och varmvatten via en värmeväxlare och återkommer sedan i avsvalnat skick till värmeverket för ny uppvärmning.
Kan man kombinera fjärrvärme med annan uppvärmningsform?
Ja, det går att nyttja fjärrvärme i kombination med annan värmekälla, men det är inte nödvändigt att ha en reservlösning.
Hur mycket service behöver fjärrvärmecentralen?
Din fjärrvärmecentral behöver minimalt med service och underhåll, men för din trygghets skull kan vi erbjuda olika former av serviceavtal. Kontakta vår Kundservice för mer information.
Hur mycket skötsel kräver en fjärrvärmeanläggning?
Din fjärrvärmeanläggning kräver i princip ingen skötsel alls, men du ska se till ditt eget värmesystem så att det exempelvis finns vatten i expansionskärlen och lufta elementen. Du får jämn och behaglig värme i huset, alltid gott om varmvatten och du behöver inte beställa bränsle eller sotning.
Återställning av trädgård efter installation
Vi återställer marken och lägger dit gräsfrö efter avslutad installation av fjärrvärme. Däremot återställer vi inte platt- och stensättningar, staket, häckar, mur eller altan som kan finnas i vägen.
Hur kan det kosta så mycket att installera fjärrvärme när huvudledningen går utanför mitt hus?
I anslutningsavgiften är du med och betalar din del av utbyggnaden av fjärrvärmenätet i ditt område. Hela fjärrvärmenätet består av ledningar som grävts ner i stora delar av tätorterna Norrtälje, Rimbo och Hallstavik för att kunna ansluta just din fastighet.
Jag saknar varmvatten – vad gör jag?
Ibland måste vi stänga av fjärrvärmen när vi utför olika arbeten på fjärrvärmenätet. Med värmen försvinner även varmvattnet. Du kan se eventuella driftstörningar under Driftinformation, och givetvis aviserar vi berörda kunder vid planerade avbrott. Om du saknar varmvatten och det inte är något pågående arbete i ditt område kan du kontakta vår jour på 0176–718 20 och gör en felanmälan.
Kan jag få ROT-avdrag för installation av fjärrvärme?
För att ha rätt till ROT-avdrag måste ditt hus vara äldre än fem år gammalt. Du väljer själv om du vill nyttja ROT-avdrag eller inte. Vi sköter ansökan om ROT-avdrag men du håller koll på om du har rätt till avdraget.
Läs mer om ROT-avdrag på skatteverket.se
Med fjärrvärme blir jag låst hos er och kan inte byta leverantör
Det är sant, det finns ingen annan fjärrvärmeleverantör i området. Med fjärrvärme som uppvärmningsform bidrar du till att minska belastningen på elnätet och en bättre resursanvändning i samhället, samtidigt som du får lokalproducerad värme.
Var i huset går ledningarna in?
Tillsammans med vår projektör kommer ni överens om var det är lämpligast att dra in fjärrvärmeledningarna.
Vad är graddagar?
Graddagarna anger hur temperaturen avvikit från det normala och gör det möjligt att jämföra olika förbrukningsuppgifter. Då utetemperaturen skiftar år från år, korrigerar man avläsningen av energiåtgången med hänsyn till skillnaden i utetemperatur. Den beräkningen kallas ”graddagskorrigering”. Enheten för utetemperaturen som används vid korrigeringen kallas ”graddagar”.
Mer information om graddagar.
Hur kan fjärrvärme vara miljövänligt – ni eldar ju och släpper ut massor av farlig rök?
Vi har hårda krav på rening och väldigt låga utsläpp. De pellets- och vedpannor som finns för villor släpper ut betydligt mycket mer skadliga partiklar.
Vad använder ni för bränsle vid fjärrvärmeverken?
Vi eldar med flis, som är en restprodukt från skogsbruk. Vi eldar alltså inte prima träd som kan användas till byggmaterial och förpackningsprodukter.
Hur kan fjärrvärme bidra till att lösa elbrist?
Allt mer i samhället elektrifieras och då ökar behovet av el. Till skillnad mot andra uppvärmningsformer använder fjärrvärmen inte el, istället avlastar fjärrvärmen elsystemet och kan därför vara med och lösa problemet med elbrist.
När fjärrvärmen byggs ut ersätter den i huvudsak el och olja för uppvärmning. Då ökar också andelen el som produceras samtidigt med värme, så kallad kraftvärme. Tillsammans med utbyggd fjärrkyla skapar fjärrvärme och kraftvärme förutsättningar för minskad klimatpåverkan från elproduktion i hela Europa.
Vad gör jag om jag har grönt vatten i kranen?
Bor du i lägenhet och upptäcker grönt vatten i kranen kontaktar du i första hand din hyresvärd/fastighetsägare. Är du själv fastighetsägare ringer du till vår fjärrvärmejour på 0176-718 20 för hjälp och råd.
Att färga fjärrvärmevatten grönt med Pyranin är en välbeprövad och effektiv metod för att hitta eventuella läckor i fjärrvärmeväxlare och på fjärrvärmenätet. Du som fjärrvärmekund märker dock inte av att fjärrvärmevattnet är grönt, det är bara om det uppstår ett fel på värmeväxlaren i fastigheten som fjärrvärmevattnet i vissa fall kan passera in i stadsvattnet och varmvattnet i kranen kan bli grönt.