Fjärrvärme är en förnybar energikälla där vatten som värmts upp i ett värmeverk pumpas ut till anslutna fastigheter via rör i marken. Idag kommer 60 procent av all uppvärmning av Sveriges bostäder och lokaler från fjärrvärme.
Under marken finns ett omfattande fjärrvärmenät av isolerade rör med vatten. Det värmenätet binder samman våra produktionsanläggningar (Arsta kraftvärmeverk, Rimbo fjärrvärmeanläggning och energicentralen i Hallstavik) med alla fastigheter som är anslutna.
I produktionsanläggningarna värms vattnet upp och leds ut i värmenätet fram till fjärrvärmecentralen i din fastighet. I fjärrvärmecentralen finns en värmeväxlare som utnyttjar värmen från det varma vattnet för att värma upp element och varmvatten. Det avkylda vattnet leds sedan tillbaka till våra produktionsanläggningar för att återigen värmas upp och ledas tillbaka ut i fjärrvärmenätet.
Läs mer om hur fjärrvärme fungerar:
Energiföretagen
Energimarknadsbyrån
Vid kraftvärmeverket i Arsta produceras nästan all värme till värmenätet i Norrtälje. Anläggningen syns tydligt när du kommer in i Norrtälje söderifrån på motorvägen samt från Västra vägen. Det är ett kraftvärmeverk med två hetvattenpannor. I pannorna använder vi flis, det vill säga rester från skogsindustrin. I kraftvärmeverket produceras dessutom el motsvarande cirka 15 procent av Norrtäljes behov.
Här produceras vår lokalproducerade el, som vi kallar för 1899-el. På Arsta finns också en stor ackumulatortank som gör att vi kan jämna ut behovstopparna i värmenätet. Den totala fjärrvärmeproduktionen till Norrtäljenätet uppgår till 135 GWh värme ett normalår.
Vid fjärrvärmeanläggningen i Rimbo använder vi huvudsakligen flis, det vill säga rester från skogsindustrin, för att producera fjärrvärme. När det är som kallast kompletterar vi med en biooljeeldad panna. Det gör att vi har kapacitet med marginal även de kallaste dagarna. Den totala fjärrvärmeproduktionen för Rimbonätet uppgår till 20 GWh per år.
Vid energicentralen i Hallstavik används i första hand överskottsvärme från pappersbruket i Hallstavik. På årsbasis utgör överskottsvärmen huvuddelen av distribuerad värme, vilket vi tycker är toppen. Här finns också två stycken pelletspannor som kan täcka Hallstaviksnätets värmebehov. Totalt förser vi värmenätet med omkring 10 GWh årligen.
Hur fungerar fjärrvärme?
Fjärrvärme bygger på principen att en stor värmekälla ersätter flera små. Från fjärrvärmeverket transporteras värmen i form av hett vatten till fastigheterna via rör i marken. Vattnet värmer upp fastigheternas värmesystem och varmvatten via en värmeväxlare och återkommer sedan i avsvalnat skick till värmeverket för ny uppvärmning.
Hur mycket skötsel kräver en fjärrvärmeanläggning?
Din fjärrvärmeanläggning kräver i princip ingen skötsel alls, men du ska se till ditt eget värmesystem så att det exempelvis finns vatten i expansionskärlen och lufta elementen. Du får jämn och behaglig värme i huset, alltid gott om varmvatten och du behöver inte beställa bränsle eller sotning.
Hur mycket service behöver fjärrvärmecentralen?
Din fjärrvärmecentral behöver minimalt med service och underhåll, men för din trygghets skull kan vi erbjuda olika former av serviceavtal. Kontakta vår Kundservice för mer information.
Jag saknar varmvatten – vad gör jag?
Ibland måste vi stänga av fjärrvärmen när vi utför olika arbeten på fjärrvärmenätet. Med värmen försvinner även varmvattnet. Du kan se eventuella driftstörningar under Driftinformation, och givetvis aviserar vi berörda kunder vid planerade avbrott. Om du saknar varmvatten och det inte är något pågående arbete i ditt område kan du kontakta vår jour på 0176–718 20 och gör en felanmälan.
Var i huset går ledningarna in?
Tillsammans med vår projektör kommer ni överens om var det är lämpligast att dra in fjärrvärmeledningarna.
Återställning av trädgård efter installation
Vi återställer marken och lägger dit gräsfrö efter avslutad installation av fjärrvärme. Däremot återställer vi inte platt- och stensättningar, staket, häckar, mur eller altan som kan finnas i vägen.
Kan man kombinera fjärrvärme med annan uppvärmningsform?
Ja, det går att nyttja fjärrvärme i kombination med annan värmekälla, men det är inte nödvändigt att ha en reservlösning.