Ditt val av elleverantör gör skillnad – för dig, för miljön och för Roslagen.
Fast elpris passar dig som vill göra annat än att tänka på elpriset och elmarknadens svängningar. Välj mellan bindningstider från 5 månader till 3 år. Det är tryggt, långsiktigt och du vet vilket elpris du har under en längre tid.
Det rörliga elpriset sätts som ett medelpris på elen per månad och kan variera kraftigt under året och innebär risker, men också möjligheter. Ett rörligt avtal passar dig som är nyfiken och följer elmarknaden. Jämför med banklån och räntor. Tänk igenom vilken möjlighet och risk du är beredd att ta. Om du har rörligt elpris kan du när som helst byta till något av våra fastprisavtal.
Timpris är en form av rörligt elpris då priset per kWh följer timpriset på elbörsen. Priset för den el du använder sätts till det pris som gäller just den timmen. Timpris kan passa dig som vill följa elmarknaden och prisutvecklingen och kan anpassa din elförbrukning så att du använder mest el den tidpunkt då elen är billigare.
Om du inte tecknar ett elavtal när du flyttar till ny bostad får du automatiskt ett anvisningsavtal. Samma sak gäller om du säger upp ditt elavtal och inte tecknar ett nytt. Det anvisade elpriset bygger på rörligt pris och är oftast högre än andra elavtal.
Glöm inte att anmäla om du ska flytta in eller flytta ut. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret för Flyttanmälan.
Om du har ett avtal med rörligt pris idag och vill gå över till fast elavtal tecknar du ett nytt elavtal. Ska du flytta och vill ta med ditt nuvarande elavtal anger du det i din Flyttanmälan.
Om du har solceller eller annan egenproducerad el och inte använder all el som du producerar kan du sälja överskottet till oss. Läs mer om hur du går tillväga.
Här har vi samlat vanliga frågor om elavtal och elhandel som vi får till Kundcenter. Hittar du inte svar här så är du välkommen att kontakta oss.
Vad är skillnad mellan elnät och elhandel?
Elnätet består av de ledningar (elnät) som går hem till din bostad och som du får elen överförd med hjälp av. Elhandel är den el du förbrukar i ditt hem. Du behöver därmed både ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal. Du väljer själv vilket elhandelsbolag du tecknar elhandelsavtal hos, men elnätsavtal tecknar du med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor.
Elnätsföretagen i Sverige har monopol på elnätet, så det elnätsföretag som finns inom ett område har monopol på elnätet inom just det området.
Vad är anläggnings-ID och var hittar jag det?
Ett anläggnings-ID är ett 18 siffror lång nummerserie som är unik för din elanläggning. Du hittar det på dina avtalsbekräftelser, fakturor eller på Mina Sidor. Anläggnings-ID behöver du bland annat uppge när du ska teckna elhandelsavtal.
Vilka faktorer påverkar elpriset?
Elpriserna styrs i grunden av marknadspriset på el. Det i sin tur sätts utifrån mängden el som produceras och hur stor efterfrågan är. Kalla vintrar skapar stor efterfrågan som driver upp priset. Perioder med mycket regn och snö påverkar däremot priserna neråt, eftersom vattenmagasinen fylls på. Aktuella bränslepriser och om kärnkraftverk är avstängda för underhåll, påverkar också priset rejält.
Eftersom vi har många förbindelser till Norden och andra kringliggande länder så påverkas priset på liknande sätt av förhållandena i grannländernas system. Även förhållanden i det fysiska elnätet påverkar elpriserna genom hur mycket överföringskapacitet som är tillgänglig.
Hur kan jag jämföra elpriser?
Om du vill jämföra elpriser på nätet ska du välja en sajt som är oberoende och visar priserna för alla elbolag. Många nätsidor tar enbart med priser från de elbolag som sponsrar sajten. På så sätt hamnar många bolag utanför jämförelsen. En helt oberoende jämförelsesida är elpriskollen.se, som drivs av statliga Energimarknadsinspektionen.
Vilka delar består elpriset av?
Det pris du betalar till ditt elnäts- och elhandelsbolag består främst av tre delar:
En elhandelskostnad för den el du använder.
En elnätskostnad för överföringen av el via elnätet.
Skatter och avgifter som består av energiskatt, moms och avgifter till myndigheter.
Läs mer på Energiföretagen
Vad består den fasta avgiften på mitt elhandelsavtal av?
De flesta bolag tar ut en fast avgift varje år. Den fasta avgiften ska bland annat täcka elbolagets administrativa kostnader. Ibland räknas inte de fasta kostnaderna in i elpriset. Tänk därför på att kontrollera att det är med i det totala priset.
En fast avgift kan kanske kännas som en liten sak, men om du slår ut den fasta avgiften på din förbrukning kan ett pris som vid första anblicken verkar lågt i själva verket bli rätt högt.
Vad är elcertifikat?
Elcertifikat är en avgift som alla elkunder betalar när de köper el. Intäkterna går direkt till de elbolag som producerar förnybar el (förutom storskalig vattenkraft, som är ett undantag). Med elcertifikat vill man gynna förnybar elproduktion. Kostnaden för elcertifikat varierar mellan olika bolag och får inte faktureras separat.
Vad är spotpriser?
Svenska Kraftnät har en bra beskrivning av spotpriser och hur elbörsen fungerar.
Hur sätts det rörliga elpriset?
Vårt rörliga elpris är kopplat till spotpriset på den nordiska elbörsen. Du betalar vårt inköpspris, kostnad för elcertifikat, vårt påslag och moms. Årsavgift tillkommer.
Om din el mäts månadsvis, vilket är vanligast, är vårt inköpspris elpriset timme för timme på den nordiska elbörsen (Spotpriset), sammanvägt med månadens elanvändningsprofil i elprisområde 3 (SN3) samt kostnader till den Nordiska elbörsen och Svenska kraftnät. Månadens rörliga elpris sätts först efter att månaden har avslutats, eftersom det är först då spotpriset är känt för samtliga timmar och dagar i månaden.
Vad består rörligt elpris av?
Vårt rörliga elpris är kopplat till spotpriset på den nordiska elbörsen. Du betalar vårt inköpspris, kostnad för elcertifikat, vårt påslag och moms. Årsavgift tillkommer.
Om din el mäts månadsvis – vilket är vanligast – är vårt inköpspris elpriset timme för timme på den nordiska elbörsen, spotpriset, sammanvägt med månadens elanvändningsprofil i för f.n. elprisområde 3 (SN3) samt kostnader till den nordiska elbörsen och Svenska kraftnät.
Månadens rörliga elpris sätts först efter att månaden har avslutats, eftersom det är först då spotpriset är känt för samtliga timmar och dagar i månaden.
Vad är skillnad mellan timpris och rörligt elpris?
Timpris är en form av rörligt elpris, där det pris du betalar varierar från timme till timme och följer priser på elbörsen. Det rörliga elpriset varierar från månad till månad och sätts som ett medelpris i slutet av varje månad.
Det rörliga elpriset sätts som ett medelpris på elen per månad och kan variera kraftigt under året och innebär risker, men också möjligheter. Timpris passar dig som vill följa elmarknaden och prisutvecklingen och kan anpassa din elförbrukning så att du använder mest el under den tidpunkt då elen är billigare.
När ska jag välja timpris?
Elavtal med timpris är särskilt lämpligt för villaägare som har möjlighet att styra sin elanvändning. Med elintensiv utrustning som värmepumpar, elbilar eller poolvärmare kan du nyttja låga elpriser under dygnets billigare timmar och spara pengar. Om du har flexibiliteten att anpassa din förbrukning är detta ett avtal som kan vara både kostnadseffektivt och hållbart.
För mindre hushåll eller de som har svårt att styra sin elanvändning kan ett annat avtal vara bättre lämpat. Om du behöver använda den mesta av din el när andra också vill göra det, exempelvis på morgonen mellan kl. 06-08 och på eftermiddagar mellan kl. 16-20, är timpris kanske inte det bästa avtalet för dig. Oftast är det nämligen under dessa tider som elen är som dyrast. Detsamma kan gälla om du har ett eluppvärmt hus utan möjlighet att koppla värmekällorna till billigare tider.
Hur lång uppsägningstid har jag på mitt elavtal?
Läs dina avtalsvillkor för att ta reda på vilken uppsägningstid ditt elavtal har. Våra rörliga elavtal har en uppsägningstid på en kalendermånad.
Kan man byta ett bundet elavtal?
Man kan alltid byta eller avbryta ett bundet elavtal mot en lösenavgift. Vad som påverkar lösenavgiften är anläggningens årsförbrukning, hur lång tid som är kvar av avtalstiden och vilket pris som du tecknat till jämfört med dagsaktuellt pris. Kontakta Kundcenter för att få ett lösenförslag.
Vad är anvisningsavtal?
Om du inte väljer ett elhandelsavtal när du flyttar in i en ny bostad får du automatiskt ett anvisningsavtal. Det är elnätsföretaget som äger elnätet där du flyttar in som anvisar dig till en elhandlare. Du får också ett anvisningsavtal om du säger upp ditt elhandelsavtal och inte tecknar ett nytt avtal. Det anvisade elpriset bygger på rörligt pris som följer elbörsen och är oftast högre än andra elhandelsavtal. Därför är det bättre att aktivt välja och teckna ett elhandelsavtal som passar dig bäst.
Anvisningsavtalet gäller tillsvidare utan någon uppsägningstid. De enda villkor som tillämpas är de allmänna avtalsvillkoren för branschen som tagits fram i överenskommelse med Konsumentverket.
Hur byter jag elhandelsbolag?
Börja med att ta kontakt med det elhandelsbolag som du vill byta till och teckna nytt elhandelsavtal. Ditt nya elhandelsbolag ansvarar för att informera ditt elnätsbolag om bytet.
Elnätsbolaget läser då av din elmätare och skickar mätarställningen till både ditt nya och ditt gamla elhandelsbolag (och meddelar samtidigt ditt gamla elhandelsbolag om ditt byte).
Bytet kan genomföras när som helst i månaden, med två veckors varsel.
Källa: Energimarknadsinspektionen