Så fungerar elmarknaden

Här kan du läsa om bland annat elområden, elcertifikat och ursprungsmärkning.

Den svenska elmarknaden drevs i största del som ett monopol fram till 1 januari 1996, då marknaden omreglerades och handel med el och överföring av el skiljdes åt. Handel med el konkurrensutsattes medan elnäten drivs som reglerade monopol.

Nordisk elbörs och spotmarknad

Elpriset styrs av utbud och efterfrågan och fastställs timme för timme för nästkommande dygn på en gemensam marknad (den s k dagen före-marknaden) för EU. Dagen före-marknaden kallas oäven för ”spotmarknaden”.

Den nordiska elbörsen Nord Pool i Oslo fungerar som en köp- och säljmarknad för ländernas alla elbolag – tillverkare som distributörer.

Läs mer om elmarknaden:
Svenska Kraftnät
Energimarknadsinspektionen

Bild på elområden i Sverige

Sveriges fyra elområden

Den 1 november år 2011 delade Svenska Kraftnät in Sverige i fyra elområden. Svenska Kraftnät driver det svenska stamnätet och ser till att det råder balans mellan tillgång och efterfrågan på el. Elområdena kan ha olika elpriser – områdespriser – vid olika tillfällen. Beslutet om att införa elområden är en lösning i linje med EU:s strävan att skapa en gemensam europeisk elmarknad, som också ska ge ett starkare elnät. Norrtälje Energi Försäljnings AB levererar el i nästan hela Sverige, elområde SE1 till SE3.

Elcertifikat

År 2003 infördes elcertifikatsystemet, ett nytt stödsystem för att öka användningen av förnybar el. Sverige och Norge har tillsammans beslutat om ett samarbete för att etablera en gemensam elcertifikatmarknad. Sveriges mål är att nå 100 procent förnybar elproduktion till 2040.

Hur påverkar elcertifikat ditt elpris?

Elcertifikat är en avgift som alla elkunder betalar när de köper el. Avgiften infördes i maj 2003 efter ett riksdagsbeslut. Intäkterna går direkt till de elbolag som producerar förnybar el (förutom storskalig vattenkraft, som är ett undantag). Med elcertifikat vill man gynna förnybar elproduktion. Sedan elcertifikat infördes har det tillkommit cirka 20 TWh förnybar el i Sverige fram till maj år 2019.

Intäkterna från elcertifikaten går direkt till de elbolag som producerar förnybar el för att gynna förnybar elproduktion. Kostnaden för elcertifikat varierar mellan olika bolag men ska alltid vara inbakad i elpriset som erbjuds dig som elanvändare.

Lär dig mer om elcertifikatsystemet:
Energimyndigheten

Ursprungsmärkning och ursprungsgarantier

Enligt svensk ellag ska elhandelsföretag redovisa elens ursprung. Syftet är bland annat att ge alla användare av elektricitet möjlighet att göra medvetna val baserade på elens ursprung och miljöpåverkan utifrån miljö- och hållbarhetskrav.

När du har ett elavtal med oss köper vi in ursprungsgarantier från förnybara produktionskällor för den mängd el du använder. Därmed blir ursprungsmärkningen en garanti för att vi har sett till att lika stor mängd, till exempel vattenel, har kommit in i nätet som vi har sålt till dig som kund.

Läs mer om ursprungsmärkning:
Energimarknadsinspektionen

Norrtälje Energis ursprungsgarantier

Vår ursprungsmärkning grundas till 100 procent på ursprungsgarantier. Den el vi sålde 2022 medförde under produktionsfasen utsläpp av 0,00 g koldioxid och 0,00 g kärnbränsleavfall per kWh.

UrsprungAndelElhandelsavtalAndel
Förnybara källor100Vattenel64
Fossila energikällor01899 (biomassa)8
Kärnkraft0Bra Miljöval (sol, vind, vatten, biomassa)28

Bilden visar ursprungsmärkningen för elleverans år 2022 från Norrtälje Energi Försäljnings AB.

Vanliga frågor om Sveriges elmarknad

Vilka faktorer påverkar elpriset?

Elpriserna styrs i grunden av marknadspriset på el. Det i sin tur sätts utifrån mängden el som produceras och hur stor efterfrågan är. Kalla vintrar skapar stor efterfrågan som driver upp priset. Perioder med mycket regn och snö påverkar däremot priserna neråt, eftersom vattenmagasinen fylls på. Aktuella bränslepriser och om kärnkraftverk är avstängda för underhåll, påverkar också priset rejält.

Eftersom vi har många förbindelser till Norden och andra kringliggande länder så påverkas priset på liknande sätt av förhållandena i grannländernas system. Även förhållanden i det fysiska elnätet påverkar elpriserna genom hur mycket överföringskapacitet som är tillgänglig.

Vilka delar består elpriset av?

Det pris du betalar till ditt elnäts- och elhandelsbolag består främst av tre delar:
En elhandelskostnad för den el du använder.
En elnätskostnad för överföringen av el via elnätet.
Skatter och avgifter som består av energiskatt, moms och avgifter till myndigheter.

Läs mer på Energiföretagen

Vad är spotpriser?

Svenska Kraftnät har en bra beskrivning av spotpriser och hur elbörsen fungerar.

Vad är elcertifikat?

Elcertifikat är en avgift som alla elkunder betalar när de köper el. Intäkterna går direkt till de elbolag som producerar förnybar el (förutom storskalig vattenkraft, som är ett undantag). Med elcertifikat vill man gynna förnybar elproduktion. Kostnaden för elcertifikat varierar mellan olika bolag och får inte faktureras separat.

Vad är graddagar?

Graddagarna anger hur temperaturen avvikit från det normala och gör det möjligt att jämföra olika förbrukningsuppgifter. Då utetemperaturen skiftar år från år, korrigerar man avläsningen av energiåtgången med hänsyn till skillnaden i utetemperatur. Den beräkningen kallas ”graddagskorrigering”. Enheten för utetemperaturen som används vid korrigeringen kallas ”graddagar”.
Mer information om graddagar.

Vad är skillnad mellan elnät och elhandel?

Elnätet består av de ledningar (elnät) som går hem till din bostad och som du får elen överförd med hjälp av. Elhandel är den el du förbrukar i ditt hem. Du behöver därmed både ett elnätsavtal och ett elhandelsavtal. Du väljer själv vilket elhandelsbolag du tecknar elhandelsavtal hos, men elnätsavtal tecknar du med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor.

Elnätsföretagen i Sverige har monopol på elnätet, så det elnätsföretag som finns inom ett område har monopol på elnätet inom just det området.

Laddar innehåll ...