Går strömmen ofta hemma hos dig? Du kanske har för låg säkring.
Är du osäker på om du har rätt storlek på din huvudsäkring? Här får du tips och råd på hur du går tillväga inför ett eventuellt byte och vad som avgör hur stor säkring du bör ha.
De flesta privatpersoner med enbart hushållsel, utan någon form av elvärme eller värmepump, klarar sig med en huvudsäkring på 16A. Har du däremot elapparater med hög effekt, till exempel elpanna, direktverkande elvärme, laddning för elfordon, bastu eller stora elektriska motorer kan du behöva en större säkring.
Har du för låg huvudsäkring kan strömmen gå. Om det går en propp ska du försöka ta reda på om det är på grund av kortslutning eller överbelastning. Ta kontakt med en auktoriserad elinstallatör som kan se över din anläggning och bedöma om något behöver åtgärdas.
Om du har högre säkring än vad du egentligen behöver betalar du en onödigt hög avgift (elnätsavgift).
Är du osäker, men du tror att du klarar dig med en mindre huvudsäkring än din nuvarande kan du prova med en lägre huvudsäkring. Gör det under en period då du har stort effektuttag, till exempel under den kallaste perioden på året.
Tänk på att om du vill ändra storleken på din huvudsäkring måste du ta hjälp av en auktoriserad elinstallatör, eller be oss om hjälp. Du får inte utföra arbetet själv.
Om du vill att vi hjälper dig byta huvudsäkring kontaktar du vår kundservice via formuläret ”Beställ säkringsändring”. Ändringsanmälan kostar 375 kronor och arbetskostnaden är 1 500 kronor (inklusive moms) och läggs till på din nästkommande faktura. Tänk på att en säkringsändring gäller i minst 1 år, vi tillåter inte säsongsmässiga ändringar.
Vid uppsäkring från 25A krävs alltid en föranmälan för att vi ska kunna göra en bedömning om kapaciteten finns för höjningen på det elnät som din anslutning är kopplad till. Anlita en auktoriserad elinstallatören som skickar en föranmälan till oss.
Beställ säkringsändring
Börja med att kontakta en auktoriserad elinstallatör som skickar in en föranmälan om säkringsändring till oss. Om ändringen kommer att medföra kostnader för vårt arbete tar vi kontakt med dig.
När vi fått in en anmälan lämnar vi ett installationsmedgivande till din elinstallatör. Därefter kan elinstallatören påbörja installationsarbetet.
Elinstallatören skickar färdiganmälan till oss när arbetet är slutfört. Vi registrerar ändringen från det datum då färdiganmälan inkommer till oss, därefter syns förändringen på din faktura.
När vi fått färdiganmälan registrerar vi säkringsändringen och vi uppdaterar ditt elnätsavtal.
Hur byter jag säkring?
Se till att använda rätt säkringsstorlek när du byter säkring. Du ser på själva säkringen och i proppskåpet vilken säkringsstorlek du ska välja. Du får absolut inte byta till en högre storlek, till exempel ersätta en 16 A med en 20 A.
Hur vet jag vilken huvudsäkring jag har?
Information om storleken på din huvudsäkrings finns på din faktura. Du kan också avgöra storleken med hjälp av färgen på den lilla brickan på huvudsäkringen: grå är 16 A, blå är 20 A och gul är 25 A.
Vad kan orsaka att en propp går?
Om det ofta går en propp kan det vara överbelastning som gör att säkringen löser ut. Ta kontakt med en auktoriserad elektriker som kan se över din anläggning och bedöma om något behöver åtgärdas. Det kan röra sig om kortslutning eller överbelastning och du kan behöva en större huvudsäkring.
När ska jag anlita en auktoriserad elinstallatör?
Du ska alltid anlita en auktoriserad elinstallatör vid:
Läs mer hos Elsäkerhetsverket