Bild på hus med solceller på taket

Egen elproduktion

Här kan du läsa om hur du går tillväga för att ansluta en egen produktionsanläggning och vilka villkor som krävs för att få ersättning för din elproduktion.

Funderar du på att producera din egen el? På Energimyndighetens Solelportal kan du få råd om vilken typ av anläggning som passar dig. Här hittar du information om hur du sedan går tillväga för att ansluta din anläggning till elnätet.

Anslut din elproduktionsanläggning – så här gör du!

1. Kontakta en auktoriserad elinstallatör

Din auktoriserade elinstallatör eller din leverantör kontaktar oss via en föranmälan om att en anläggning för småskalig elproduktion ska installeras hos dig. Avvakta med inköp och installation tills föranmälan har godkänts.

2. Installationsmedgivande

Vi kontrollerar att elnätet kommer hålla god elkvalitet efter din installation eller om det krävs förstärkning.

Vid förstärkning av nätet återkommer vi med tidplan. Du kan då välja att ha ”nollinmatning” under tiden vi förstärker nätet, vilket innebär att du kan använda produktionen för eget bruk.

3. Installation påbörjas

När du fått installationsmedgivande kan din auktoriserade elinstallatör påbörja installationsarbetet.

4. Installationen slutförd

När din anläggning är installerad meddelar elinstallatören oss via en färdiganmälan. Vi konfigurerar om elmätaren så att den mäter både din elkonsumtion och elproduktion.

Nu kan du starta din elproduktionsanläggning.

5. Bekräftelse

Du får ett bekräftelsebrev att din anläggning är ansluten till elnätet. Bekräftelsen är ett nätavtal med Norrtälje Energi som ger dig rätt till ersättning för eventuell överskottsel som du levererar till elnätet, så kallad nätnytta.

6. Elavtal

Du kommer nu att ha två elnätsavtal. Ditt avtal för produktionen (inmatningsabonnemang) kommer att ha ett annat anläggnings-ID än ditt avtal för konsumtionen.

Du kan nu ta kontakt med ditt elhandelsbolag för möjlighet att sälja din överskottsel.

Bild på elledning i dimma

Du får ersättning för nätnytta

Vi betalar ut en ersättning för den nätnytta som din elproduktion skapar i elnätet. Nätnytta innebär att vi får minskade kostnader för elöverföring i vårt nät, tack vare din elproduktion. Ersättningen betalas ut månadsvis och redovisas på din elnätsfaktura. Ersättningsbeloppet räknas ut efter att innevarande månad är slut.

Bild på villa med solceller på taket

Sälj den el du inte konsumerar

För att få betalt utöver nätnyttan måste du ha ett inmatningsabonnemang hos ditt elnätsbolag. Det innebär att du har två olika avtal – ett elhandelsavtal för den el du använder i ditt hushåll och ett avtal för den el du producerar och matar in på elnätet. Du måste köpa el från samma bolag som du säljer din överskottsel till.

Vanliga frågor om egen elproduktion

När ska jag anlita en auktoriserad elinstallatör?

Du ska alltid anlita en auktoriserad elinstallatör vid:

  • Ny elnätsanslutning
  • Återanslutning
  • Utökad kapacitet och ändring av huvudsäkring
  • Byte av ojordat vägguttag mot jordat
  • Förändringar i fasta installationer
  • Schakt- och kabelförläggning
  • Serviskabel och draggrop
  • Flytt av elledning
  • Anslutning av elproduktionsanläggning
  • Installation av 230 volt golvvärme och värmekabel

Läs mer hos Elsäkerhetsverket

Vad betyder nollinmatning?

Om du väljer att använda nollinmatning kommer din solcellsanläggning att vara i bruk, men den energi du producerar används enbart för ditt eget hushåll och hem. Anläggningen är ansluten till elnätet men med en begränsad inmatning. När elnätet är förstärkt kan begränsningen tas bort. Notera att nollinmatning kan innebära extra kostnader som du ansvarar för, och din installatör måste ändra i befintlig föranmälan till nollinmatning eller begränsad inmatning.

För att begränsa inmatningen från din anläggning till 0 kW krävs extra utrustning hos dig som kund, och det är inte alltid säkert att din solcellsleverantör erbjuder denna lösning. Om du är intresserad av denna möjlighet bör du kontakta din solcellsleverantör för att avgöra om det är möjligt.

Vad händer om jag inte väljer nollinmatning?

Om du inte vill eller inte kan använda möjligheten till nollinmatning måste din solcellsanläggning vara avstängd tills våra åtgärder i elnätet är slutförda. När elnätet är utbyggt och vi meddelar att det går att mata ut överskottet från er produktion ska en ny föranmälan skickas in av er installatör. Därefter lämnar vi ett installationsmedgivande och efter att installatören har skickat in färdiganmälan så kan du kan starta anläggningen för utmatning.

Laddar innehåll ...